Wat is marketing?

Marketing is vaak gebruikte term die staat voor: ‘Alle activiteiten die jij onderneemt om een product of dienst te verkopen.’. Dit is alomvattend en daarmee ontzettend breed want wanneer jij een praatje maakt in de rij bij de slager om jouw bedrijf te promoten valt daar dus ook onder. Daarnaast zijn er vele manieren om jouw product of dienst te verkopen en zal per organisatie en persoon verschillen welke activiteiten het beste werken. Het doel van marketing kan ook verschillen, zo kan je marketing inzetten om jouw naamsbekendheid te vergroten of jouw imago te veranderen, informatie over te brengen, aanzetten tot actie en meer omzet genereren. 

 

Waarom is marketing belangrijk?

Het zorgt er naast branding voor dat hetgeen dat jij doet gecommuniceerd wordt naar het ‘publiek’. Dit is ontzettend belangrijk om bereik te genereren en te zorgen dat jij op de kaart wordt gezet (zowel on- als offline). Want jouw product kan nog zo goed zijn, als niemand ervan weet zal het nooit verkopen. 

 

Hoe zorg je voor goede marketing?

Het begint bij weten waarom je hetgeen doet wat jij doet, wat je identiteit is (stukje branding), voor wie je het doet en waar je heen wilt. Vanuit die positie kan je bepalen wat ervoor nodig is om het doel te behalen en welke activiteiten daarbij nodig zijn. Om te bepalen welke activiteiten hiervoor nodig zijn gebruik ik vaak het customer journey model. Hierin staat uitgeschreven welke marketingactiviteiten er ingezet kunnen worden voor het benaderen van de doelgroep.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het bepalen van welke marketingactiviteiten er het meest rendabel zijn voor jouw organisatie? Neem contact op. Bekijk hier voorbeelden van marketing.