Waarom zwart wit beter is dan kleur

Zwart/wit heeft sinds ik mij kan herinneren altijd mijn voorkeur gehad. Waarom dat precies is weet ik niet maar wel kom ik er steeds meer achter waarom zwart/wit een sterke en goede keus is in grafisch vormgeven.

Tekenen in zwart wit

Een van de redenen voor mijn voorkeur is omdat ik van kleins af aan teken in zwart/wit. De achterliggende reden daarvan is dat je weinig mee hoeft te nemen. Papier, potlood en eventueel een gum. That’s it. Je kan het overal mee naartoe nemen en neemt weinig ruimte in beslag. Daarnaast kan je met licht en donker vrijwel alles tekenen. Je laat wat licht is wit en vult de rest wat schaduw is in met zwart.

De beste design keuze

Naast mijn persoonlijke voorkeur heeft zwart/wit ook een aantal grote voordelen in design. Een van de voordelen is dat het tijdloos is. Zwart en/of wit is niet trendgevoelig en zal nooit ‘uit de mode’ raken. Daarnaast werkt zwart/wit erg goed op elke ondergrond omdat het contrast van zwart/wit het grootst is van het hele kleurenspectrum.  Wit werkt goed op donker, zwart goed op licht.

Rust en eenvoud

Kleuren kunnen af en toe erg vel en druk overkomen. In tegenstelling tot zwart en wit. De eenvoud van de twee kleuren geven rust en laten je focussen op alleen hetgeen wat belangrijk is.

Ontwerpproces

In het ontwerpproces start ik vaak in zwart/wit, dit forceert namelijk dat de vormen kloppen en in de essentie een sterk beeld vormt. Wanneer het te druk of onduidelijk wordt zal dit meteen zichtbaar zijn. Wanneer je daarna kleur toevoegt zal dit alleen maar bevorderend zijn voor het uiteindelijk ontwerp.

Zwart/wit zal dus altijd werken, zichtbaar zijn in elke situatie, krachtig zijn in eenvoud en nooit uit de mode raken.

Lees hier meer over illustratie.